V Spišskom Hrhove pripravili pre investorov 130 hektárov pozemkov

05.06.2006 Levoča

Spišský Hrhov 5. júna (TASR) - Pre budúcich investorov pripravujú v Spišskom Hrhove v okrese Levoča 130 hektárov majetkovo vysporiadaných pozemkov. Ako dnes ...
Spišský Hrhov 5. júna (TASR) - Pre budúcich investorov pripravujú v Spišskom Hrhove v okrese Levoča 130 hektárov majetkovo vysporiadaných pozemkov. Ako dnes informoval starosta Vladimír Ledecký, myšlienkou zriadenia priemyselného parku sa začali zaoberať pred štyrmi rokmi.

V súčasnosti majú pripravené územné rozhodnutie a už takmer dva roky rokujú s investormi. Zdá sa, že v Spišskom Hrhove \"zakotví\" strategický investor zo západnej Európy. Starosta podrobnosti zatiaľ nechcel prezradiť, ale ako povedal, pôjde o najväčšiu investíciu v Prešovskom kraji. Investor je z oblasti strojárstva.
\"My sme sa s investorom dohodli, teraz je to v rukách SARIO a slovenskej vlády, kde sa veci dolaďujú, \" konštatoval starosta Spišského Hrhova. Spresnil, že plán výstavby zahŕňa roky 2006 až 2008. Pribudnúť by malo 1 100 pracovných miest.
Na otázku TASR, či v obci a okolí bude dostatok kvalifikovaných ľudí Ledecký konštatoval, že spádovou oblasťou bude okres Levoča, kde je v súčasnosti 3 500 nezamestnaných. Investor však predpokladá výstavbu rodinných domov v obci, takže bývanie v Spišskom Hrhove nájdu aj odborníci z iných regiónov.
Obec Spišský Hrhov sa orientuje na rozvoj cestovného ruchu a druhou oblasťou má byť strojárstvo. Z analýzy vplyvov budúcich aktivít na životné prostredie vyplýva, že plánovaný investor nenaruší prírodné zdroje. Ledecký konštatoval, že fabriky nezapadajú do prostredia najlepšie, čo platí o každej, ale región akútne potrebuje pracovné miesta. \"Mali sme najlepšie podmienky, preto by bolo nesprávne, keby sme nepodnikli patričné kroky, \" dodal starosta.
 

Vyberte región